Bio fermentált (erjesztett) zöldség – a legegészségesebb savanyúság
Szezonális termék
A télálló szezonális zöldségek fermentálva egész télen vitaminforrásul szolgálnak számunkra. De a nyári időszakban átveszik a friss zöldségek a helyüket. Így én sem készítek fermentált sárgarépát, céklát, tarlórépát és káposztát. Júniustól azonban jelentkezem hasonlóan természetesen fermentált kovászos uborkával.
Nem postázható
Fermentált termékeim a készlet erejéig személyesen megvásárolhatók az Újpesti Biopiacon. Nagyobb mennyiségnél javaslom az előzetes telefonos egyeztetést. Házhoz szállítani, postázni sajnos nem tudom őket.

Bio fermentált zöldségek – a legegészségesebb savanyúság

Fermentált biozöldségek: káposzta, répa, cékla - Rózsa Imre biogazda

Tradicionális eljárással és hosszú erjesztési idővel készült fermentált biozöldség. Nem hőkezelt (nyers) termék, de a fermentálásnak köszönhetően hosszú ideig (minimum egy hónapig) eltartható hűtőben. Élőflórás baktériumkultúrát tartalmaz, így természetes probiotikumnak minősül.

Kapható változatok: bio sárgarépa, bio cékla, bio káposzta (savanyú káposzta) és bio tarlórépa. (Az aktuálisan készleten lévő változatokról kérem érdeklődjön telefonon!)

Összetevők: bio zöldség (reszelve) 70%, bio fűszerek, kútvíz, só.

Kiszerelés: 7 dl-es vagy 3,5 dl-es üvegben

Rendelhető telefonon, vagy a készlet erejéig megvásárolható a Római-parti Piacon vagy az Újpesti Biopiacon (szombat délelőtt).

A fermentált biozöldségek ára:

  7 dl-es üveg 3,5 dl-es üveg
Fermentált sárgarépa 1400 Ft 700 Ft
Fermentált cékla 1400 Ft 700 Ft
Fermentált tarlórépa 700 Ft
Fermentált káposzta („bio savanyúkáposzta”) 700 Ft
Fermentált fürtös uborka („bio kovászos uborka”) 800 Ft

Kovászos uborka (Bio fermentált uborka)

800 Ft

Hagyományos eljárással és hosszú erjesztési idővel készült fermentált bio kovászos uborka.

Ismerkedjen meg írásomban a fermentálási eljárással és a fermentált zöldségek, köztük a bio kovászos uborka jótékony hatásaival.

Savanyú káposzta (Bio fermentált káposzta)

700 Ft

Hagyományos eljárással és hosszú erjesztési idővel készült fermentált bio savanyú káposzta.

Ismerkedjen meg írásomban a fermentálási eljárással és a fermentált zöldségek, köztük a bio savanyúkáposzta jótékony hatásaival.

Fermentált (erjesztett) cékla

700 Ft1 400 Ft

Hagyományos eljárással és hosszú erjesztési idővel készült bio fermentált cékla.

Ismerkedjen meg írásomban a fermentálási eljárással és a fermentált zöldségek jótékony hatásaival.

Fermentált (erjesztett) tarlórépa

700 Ft

Hagyományos eljárással és hosszú erjesztési idővel készült bio fermentált tarlórépa vagy kerekrépa. Igazi különlegesség, enyhén a tormára emlékeztető, de annál sokkal lágyabb íze van.

Ismerkedjen meg írásomban a fermentálási eljárással és a fermentált zöldségek jótékony hatásaival.

Fermentált (erjesztett) sárgarépa

700 Ft1 400 Ft

Hagyományos eljárással és hosszú erjesztési idővel készült bio fermentált sárgarépa.

Ismerkedjen meg írásomban a fermentálási eljárással és a fermentált zöldségek jótékony hatásaival.

Bio fermentált zöldség: kuriózum a magyar piacon

Répából vagy céklából készült fermentált zöldségeim kuriózumnak minősülnek, majdhogynem egyedülállóak a magyar piacon, mert biozöldségekből szinte kizárólag kovászos uborka és néha bio savanyú káposzta kapható itthon. Ilyen különleges fermentált termékek nem nagyon lelhetőek fel ma Magyarországon, legfeljebb elvétve, egy-egy lelkes háziasszony eldugott kamrájában… de valószínűleg ők nem lesznek hajlandók eladni!

Fermentált ízvilág

A fermentált zöldségeket kellemesen savanykás, enyhén sós íz jellemzi, és sokkal intenzívebb, gazdagabb ízviláguk van, mint a bolti ecetes-cukros savanyúságoknak. Hasonlóak a mindenki által ismert savanyú káposztához, mely az ősi, tradicionális módszerrel elkészítve szintén fermentált zöldségnek minősül.

A fermentálásról: tejsavas erjesztés

A fermentálás természetes ételkészítési eljárás (tejsavas erjesztésnek is hívják, de nincs köze a tejhez), melyet évezredek óta alkalmaz az emberiség. Az eljárás során a jelen lévő jótékony baktériumok az élelmiszerekben lévő egyes anyagokat lebontják és átalakítják, aminek eredményeként számunkra emészthetetlen vagy káros anyagok eltűnhetnek és új, számunkra hasznos tápanyagok jelenhetnek meg. Régészeti leletek bizonyították, hogy Kínában már 6000 évvel ezelőtt is alkalmazták. Régen a kenyér, a sajt és a bor is kizárólag csak fermentálással készült, de mára már szinte csak elvétve, kézműves termelőknél lelhetők fel ezzel az ősi eljárással készült termékek. A bolti termékek többsége ma már gyorsított, ipari eljárásokkal készül, melyek a tápanyagok szempontjából és az egészségre gyakorolt hatásukat tekintve messze elmaradnak az ősi módszerekkel készült termékektől. Így van ez a savanyított, fermentált zöldségek terén is.

A fermentált zöldségek elkészítése

A megtisztított és lereszelt zöldségeket besózzuk, befőttesüvegbe (vagy erre a célra készített fermentáló edénybe) töltjük, ízesítésként fűszereket vagy például fokhagymát adunk hozzá, majd felöntjük vízzel úgy, hogy a víz a zöldségeket ellepje. Ezután az edényt lezárjuk, és hőmérséklettől függően 3-6 hétig állni hagyjuk. Ez idő alatt a termék erjedésnek indul (olyan mintha forrna), majd alábbhagy. Melegebb hőmérsékleten az erjedés gyorsabb, hamarabb elkészül. Az oxigénmentes és sós környezet biztosítja, hogy a termékben a jótékony baktériumok szaporodjanak el. A termék idő előtti felnyitásakor megtapasztalhatjuk, hogy már az első néhány nap után savanyú íze lesz, de a legnagyobb tápanyag és baktérium mennyiséget csak a hosszú (3-6 hetes) érlelési idő kivárása után éri el a termék.

Az erjesztés probiotikus hatása

A termék élő probiotikus baktériumkultúrát tartalmaz, nagy számú baktériumtörzzsel, amelyek a zöldségeket tápláló, biominőségű talajból jutottak be a termékbe (a zöldségekkel együtt). Nincs szükség mesterségesen baktériumspórák hozzáadására! A sós, légmentes környezet biztosítja, hogy a termékben csak a számunkra hasznos baktériumok szaporodjanak. Ebben a környezetben a káros, rothasztó baktériumok és gombák elpusztulnak. A fermentált zöldségben felszaporodó baktériumtörzsek egyben az emberi bélflóra hasznos baktériumai is. A fermentált zöldség a probiotikumok közül a legtermészetesebb választás, mert az összetevőit az anyatermészet válogatta, alkotta. Sokkal több és változatosabb baktériumfajtákat képes számunkra nyújtani, mint a tablettás probiotikus készítmények, vagy akár mint az olyan élőflórás készítmények, mint a joghurt, kefir, vagy a kombucha. A termék zöldségtartalma pedig rostforrásként és prebiotikumként is szolgál. Mindezek által támogatja az emberi bélflórát és segít megszüntetni az emésztési problémákat is.

A felöntőlé

A felöntőlé is fogyasztható (ugyanúgy kellemesen savanykás ízű), sőt, valójában ez tartalmazza a probiotikus baktériumok nagyobb részét. Így javasolt ezt is elfogyasztani! Egyszerre maximum 2-3 dl-t fogyasszunk, ellenkező esetben hasmenést okozhat, de e hatását kihasználva székrekedés ellen is kiváló megoldás.

Nem tartalmaz:

Nem tartalmaz ecetet, cukrot, tartósítószert, adalékanyagot vagy aromát, mint a legtöbb bolti savanyúság.

Nincs hőkezelve, nyers ételnek minősül, így megőrzi teljes tápanyagtartalmát (amely a hő hatására lebomlana).

A fermentált biozöldség tápanyagokban gazdag

Gazdag vitaminforrásként szolgál. A vitamintartalma a több hétig tartó fermentációs folyamat révén a többszörösére növekszik, a baktériumok tevékenysége által. Például egy fermentálás során mérésekkel letesztelték, hogy míg az alapanyagként szolgáló káposzta a fermentáció elkezdése előtt 30 mg C-vitamint tartalmazott, addig a fermentáció után már 700 mg-ot (ami 23-szoros növekedés).

A bolti tartósítószeres, hővel kezelt, vagy csapvízzel felöntött savanyúságok (ilyen a bolti savanyúkáposzták többsége is) tápanyag-tartalmukban és egészségvédő hatásukban messze elmaradnak az élő fermentált zöldségekétől. A tartósítószer, a hőkezelés és a csapvíz klórtartalma mind megölik a jótékony baktériumokat, és így azok a termékek nem rendelkeznek probiotikus hatással. Továbbá a készítőik nem várják ki azt a több hétig tartó fermentációs folyamatot, ami alatt a baktériumok szorgos munkájának köszönhetően a tápanyagok felszaporodnak, hanem a gyorsabb eladás miatt jellemzően csak néhány napig fermentált terméket árulnak.

A fermentáció hatása, hogy a termék cukortartalma szinte nullára csökken, ugyanis a baktériumok elsőként a cukrokat bontják le. A termék szénhidráttartalma így szinte kizárólag csak rostokból áll. A termék zsír- és fehérjetartalma is elhanyagolható (kevesebb mint 1%). Kalóriát tekintve 100 g (zöldség és lé együtt) nagyjából 20 KCal energiát tartalmaz, így a legtöbb diétába és étrendbe gond nélkül beilleszthető. Cukorbetegek is fogyaszthatják. Egyedül a termék sótartalma igényel figyelmet. 100 g (zöldség és lé együtt) nagyjából 1,5 g sót (NaCl) tartalmaz, melynek nagy része a felöntőlében van. Sószegény étrenden lévők a levet leöntve fogyaszthatják a terméket.

Sokoldalú savanyított zöldségek. Hogyan fogyasszuk?

Savanyúságként, köretként, vagy akár csemegeként, önállóan is fogyasztható. Mint minden fermentált étel, ez is előemésztett ételnek minősül, így a szervezet számára könnyebben emészthető. De azoknak, akik először fogyasztják, vagy nincsenek hozzászokva a fermentált ételekhez, javasolt a napi adagot fokozatosan növelve bevezetni ezt az étrendjükbe, ellenkező esetben az arra érzékenyeknél hasmenést okozhat. Az érzékenység fokozatos bevezetéssel csökkenthető vagy akár meg is szüntethető. Az adagolást tekintve javasolt napi 1-2 evőkanállal kezdeni és az egyéni tolerancia függvényében növelni a fogyasztást.

Megfelelően tárolva hosszú ideig eltartható

A fermentálás természetes tartósítási eljárás, így a termék hosszú ideig eltartható. Szobahőmérsékleten is heteket kibír, de lehetőleg tároljuk hűtőszekrényben vagy hűvös pincében az eltarthatósági idő maximalizálásához. Nincs szükség tartósítószerre vagy hőkezelésre a termék eltarthatóságának növeléséhez, a tartósítást a baktériumok valósítják meg a pH érték megfelelő beállításával. Hűtőben tárolva a termék – felbontás után is – minimum egy hónapig eláll, de nem ritka, hogy akár fél évet is kibír. A termék eltarthatóságát növeli, ha ügyelünk arra, hogy a zöldséget mindig elfedje a felöntőlé.

Szobahőmérsékleten tárolva a termék forrásnak indulhat. Ennek jelei, ha pezseg, nyomás alakul ki az üvegben, a fedő teteje kidomborodik, sziszegő hangot hallunk a fedő környékéről, vagy szivárog a felöntőlé a fedő alól. Ez egy természetes folyamat az élő baktériumkultúra miatt, nem romlási folyamat, hanem a jótékony baktériumok további szaporodásának, működésének a jele. A forrás a termék minőségét, fogyaszthatóságát nem befolyásolja, a forrás alatt lévő termék is fogyasztható. Hűtőbe téve a forrás leáll. Ügyeljünk, ha forrás közben bontjuk fel a terméket (ez közvetlenül vásárlás után is előfordulhat, mivel a piacon nem hűtőben áll a termék), mert az a nyomás fokozódása miatt az üveg tartalma gyorsan kiömölhet a fedő eltávolításakor. A terméket szobahőmérsékleten tartva a forrás egy vagy néhány hét után abbamarad, majd ezután a termék lassan romlásnak indul, jellemzően látható módon.

A terméket savas jellege miatt ne tároljuk hosszú ideig műanyag edényben, az üveg- vagy cserépedény a tökéletes tárolási megoldás. Ha a tároló edényben hagyunk elegendő helyet (a tágulásnak), akkor akár le is fagyasztható.

Compare
Wishlist 0
Open Wishlist Page Continue Shopping